tisdag 22 mars 2011

Hur blir det med de långa arbetspassen till hösten?

Som ni vet har vi under året provat oss fram med att ha långa sammanhängande arbetspass i de teoretiska ämnena under läsåret. Anledningen var att vi året innan hade ett mycket dåligt schema både för elever och för personal, så vi ville verkligen göra något åt det. Eleverna har det här läsåret haft sina teoretiska ämnen en gång i veckan vilket har varit nytt för oss alla. Efter jul gjordes en utvärdering och resultatet var verkligen blandat. Vissa tycker det har varit bra och andra tycker att det inte alls har fungerat. Det har varit olika i olika klasser och i olika ämnen.
Så hur gör vi då till hösten? Vi kommer inte att ha långa arbetspass som princip för hela skolan, däremot kommer de lärare som önskar att få längre pass, kanske två tillfällen per ämne och vecka. Det är förstås elevernas och lärarnas åsikter som kommer vara helt avgörande inför höstens schemaläggning och vi tror att flexibilitet gentemot lärares och elevers önskemål är den bästa vägen för framgångsrika studier!

Ansökningar till skolan

Just nu pågår vår mest intensiva ansökningsperiod. Vi har, glädjande nog, många som söker till skolan och vår målsättning att vi ska bibehålla vår skolas storlek eller kanske till och med växa lite, ser ut att införlivas.
Vi kommer att starta med sexor även till hösten. Det känns väldigt roligt eftersom vi verkligen tror att det är bra att byta skola inför sexan och ha fyra år på sig innan de viktiga slutbetygen sätts. Vi ser att de två år vi har haft elever i årskurs 6 har förbättrat skolans klimat och elevernas sammansättning åldersmässigt. Kul!
Vi kommer också få många nya sjuor och de kommer från många olika skolor. De allra flesta bor förstås i vårt närområde, men vi ser också att elever aktivt väljer en längre resväg för att få komma hit. Så snart eleverna har tackat ja på vårt erbjudande om plats så tar vårt arbete vid med att göra bra grupper av eleverna. För att göra det samarbetar vi förstås med de skolor som eleverna kommer ifrån.

tisdag 8 mars 2011

Elevhälsovården på skolan

Som vi tidigare berättat så välkomnar vi ny personal i skolans elevhälsoteam. Vår nya skolsköterska Helen Shojaei Lund kommer att börja hos oss i mitten av maj. Både vi och Helen önskar förstås att hon kunde komma tidigare men på grund av uppsägningstid så blir det inte förrän i maj. Under tiden kommer v att ha en vikarierande skolsköterska hos oss som heter Annelie von Hedenberg. Hon kommer att vara på vår skolsköterskemottagning flera dagar i veckan och hon kommer att genomföra hälsokontroller med våra åttor.

Vi får också en ny skolkurator, Nicki Jozsa. Hon kommer redan den 14 mars och kommer att gå dubbelt med vår nuvarande kurator innan hon slutar. Nicki har tidigare erfarenhet från att ha arbetat på högstadiet och ser fram mot att komma till oss. Vi hälsar henne välkommen!

fredag 4 mars 2011

Utfall av utvärdering av långa pass

Flera av frågat efter resultatet av den i januari urförda utvärderingen gällande långa arbetspassen Här nedan ser ni en del av svaren. Många enkätfrågor var av essätyp men här nedanför ser man hur lärare och elever svarat på två flervalsfrågor – dels om inställning till långpass efter att nu testat ett halvår och dels lärarnas förmåga att variera dessa.

Vissa schemaändringar har gjorts utifrån elevers och lärares synpunkter. Ett helt nytt schema har aldrig utlovats men vissa justeringar har gjorts där lärarna tillsammans med skolledning haft dialog och tillsammans sett möjligheter. Med vissa arbetslag kommer diskussionen att fortsätta ytterligare. Strävan är naturligtvis alltid att göra allt så bra som möjligt.

Aktuella scheman för klasserna hittar man på respektive enhetsblogg (Se länkarna till höger). Särskild flik för detta finns på varje blogg där man enkelt kan se och skriva ut schema.