onsdag 15 september 2010

Skolpolitik

Just nu står det mycket om skolan inför valet på söndag. Mycket handlar förstås om ordning och reda, disciplin och betyg.

För oss på Vinstagårdsskolan är vi just nu inne i en period av att alla våra nya elever, sexor och sjuor, ska hitta rätt hos oss. Hitta rätt bland salar och lokaler, bland lärare och andra vuxna men framför allt, att hitta rätt bland kamrater. Att komma helt ny till en skola med nya kamrater är både spännande och utmanande. Mycket energi går åt att lära känna andra, att hitta en roll och att faktiskt också bli högstadieelev. I vissa grupper går inskolningen fortare och lättare och i andra tar det längre tid. För vissa grupper behöver vi fokusera extra mycket på att få till ordning och arbetsro så här i terminsstarten.

Idag skriver Erik Cardelius i Dagens Nyheter ett inlägg om skolan som jag tycker är en bra beskrivning av skolans historia de senaste 30 åren. Hans avslutnade rader vill jag gärna citera: ”Lärande är en underbar men komplicerad process där det ibland är enkelt, ibland frustrerande och konfliktfyllt. För hur man än ser på saken vet vi att ökande klyftor, segregation och utanförskap inte är någon bra grogrund för en blomstrande skola – för alla.”

Det är precis det som vi just nu arbetar med, vi och eleverna som har kommit till oss från en mängd olika skolor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar