torsdag 23 februari 2012

Nationella prov hela våren

De två främsta anledningarna till att vi har nationella prov är att de ska bidra till en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning samt att vi ska kunna analysera hur väl våra elever når målen i förhållande till staden och riket.

I dagsläget är det i år 3, 6 och 9 som nationella prov genomförs och i respektive ämne finns ett antal delprov för att mäta elevens förmågor inom olika områden. De av Skolverket fastställda provdatumen hittar ni i respektive klass kalender på enhetsbloggen, men det ser i stora drag ut så här:

År 6: Svenska (februari), matematik (mars) och engelska (maj)
År 9: Svenska (februari), naturvetenskap (mars), engelska (april) och matematik (maj)

Varje skola tilldelas ett naturvetenskapligt ämne varje år som prov ska genomföras i och 2012 är det biologi som är Vinstagårdsskolans no-ämne.

För att trygga en likvärdig bedömning i spanska, har våra tre spansklärare också beslutat att genomföra en form av frivilliga nationella prov i språket.

Elever i år 8 kommer under våren att genomföra en Stockholmsdiagnos i matematik som inte ska förväxlas med ett nationellt prov. Staden gör särskilda satsningar i matte och vill här kunna mäta utvecklingen över tid samtidigt som diagnoserna ska vara ett stöd för den formativa bedömning (syftar till att eleven ska få ökad förståelse för kvaliteter i lärandet och den egna kunskapsnivån och för att läraren också ska kunna anpassa/formera undervisningen så att den bättre möter elevernas inlärningsbehov.)  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar