onsdag 25 augusti 2010

Trygghet och otrygghet i skolan

Nu i terminsstarten har flera tidningar skrivit om att vissa elever känner sig otrygga. Skolan har ett stort ansvar att arbeta för en trygg miljö för alla sina elever.

Vårt arbete kring dessa frågor finns i vår Likabehandlingsplan. Där finns förutom planen för arbete mot diskriminering och annan kränkande behandling även våra dokument med regler och rutiner, Trygghetsgruppens arbete och Kamratstödjarnas uppgifter. Alla dessa dokument ska revideras årligen i samarbete med elever, personal och föräldrar och i år har vi bestämt att detta arbete ska vara slutfört den 1 oktober.
Men trygghet ska inte bara dokumenteras i planer. Mycket av tryggheten handlar förstås om att förstå varandra, respektera varandra och att kunna kommunicera på ett bra sätt. Social kompetens helt enkelt! Detta arbetar vi med på Livskunskapen som ligger på fredagens mentorstid.

Vi som arbetar i skolan behöver också få information så snart som möjligt om det är någon som inte känner sig trygg eller om det är någon miljö i skolan som är otrygg. Som elev kan du tala med din mentor, någon annan undervisande lärare eller någon ur elevhälsoteamet, t ex vår kurator. Som förälder kan du bidra med att fråga ditt barn om hur det är i med tryggheten och miljön i skolan och om du undrar något är du förstås alltid välkommen att ta kontakt med oss. Vi måste arbeta tillsammans för elevernas bästa!

Gymnasiekurs i matematik A för elever på grundskolan

Flera grundskolor erbjuder sina elever i nian att läsa kurser på gymnasiet om de har nått målen för grundskolan. Målen för grundskolan är väl definierade i kursplaner och betygskriterier. Vissa elever i grundskolan är så duktiga att de, redan innan de slutat grundskolan, har nått högsta betyg i ett eller flera ämnen. Då erbjuder vissa grundskolor eleverna att under sin grundskoletid läsa gymnasiekurser. Det betyder att eleverna, när de kommer till gymnasiet, redan har klarat av en kurs och att de antingen kan gå vidare i ämnet, eller lägga tid på andra ämnen.

På Vinstagårdsskolan har vi under förra läsåret haft ett samarbete med Tensta gymnasium och vi har haft ca 8 elever i nian som åkt till Tensta en gång i veckan för att läsa gymnasiematte. Det har varit både spännande och utmanande för eleverna att smaka på gymnasiestudier ett år i förväg. För alla våra elever gick studierna bra – de fick alla MVG i matematik A.

Vi erbjuder eleverna i nian samma sak i år och om du som elev eller förälder är intresserad – ta kontakt med din mattelärare!

torsdag 19 augusti 2010

fredag 13 augusti 2010

Eleverna på Vinstagårdsskolan når höga resultat!

Just nu sjuder Vinstagårdsskolan av aktivitet inför terminsstarten. Lärarna arbetar med planering av terminen, med elevgrupperna och med att hitta bra strukturer för året.

Själv har jag tittat tillbaka på förra läsårets resultat och kan konstatera att Vinstagårdsskolans elever har lyckats mycket bra. Vi har i flera år legat på ett meritvärde på 222 poäng. (Meritvärdet är ett medelvärde av alla elevers slutbetyg från årskurs 9.) Det värdet har motsvarat ungefär snittet i Stockholms stad som helhet.

Men i år har vi dragit ifrån! Våra elevers meritvärde nu i våras var 231 poäng, medan snittet i Stockholms stad är 221. Snittet i stadsdelen Hässelby-Vällingby ligger på 219 poäng.
Eftersom det är elevernas resultat som är kvittot på vårt arbete är vi mycket nöjda med det jobb vi har åstadkommit tillsammans med våra elever. Det gör att vi spänner bågen extra mycket inför nästa läsår.

Nu ser vi alla fram mot ett ännu bättre år!

torsdag 12 augusti 2010

Välkommen till skolan!


Hej och varmt välkommen tillbaka till skolan! Alla våra nya elever hälsar vi givetvis extra varmt välkomna och hoppas ni ska både trivas och lära er massor.

Läsåret innebär en massa nyheter, men också en hel del som vi alla känner igen. En nyhet är den här bloggen där skolledningen skriver om sådant som känns aktuellt och angeläget. Vi hoppas att ni i och med detta tycker att informationen från skolan blir ännu bättre.

Här till höger hittar du även länkar till de olika arbetsenheternas bloggar. Här på webben ska du som elev och vårdnadshavare bland annat kunna se vad som händer och sker på skolan, läsa kalenderiet och få reda på när olika prov och inlämningar sker samt också aktivt kunna kommentera och ställa frågor.

Vi tackar för förtroendet och att ni valt vår skola!
Tillsammans ska vi göra en bra skola ännu bättre!

Karin Langlet, rektor
Magnus Johansson, bitr. rektor
Eva Englöf, intendent