onsdag 25 augusti 2010

Trygghet och otrygghet i skolan

Nu i terminsstarten har flera tidningar skrivit om att vissa elever känner sig otrygga. Skolan har ett stort ansvar att arbeta för en trygg miljö för alla sina elever.

Vårt arbete kring dessa frågor finns i vår Likabehandlingsplan. Där finns förutom planen för arbete mot diskriminering och annan kränkande behandling även våra dokument med regler och rutiner, Trygghetsgruppens arbete och Kamratstödjarnas uppgifter. Alla dessa dokument ska revideras årligen i samarbete med elever, personal och föräldrar och i år har vi bestämt att detta arbete ska vara slutfört den 1 oktober.
Men trygghet ska inte bara dokumenteras i planer. Mycket av tryggheten handlar förstås om att förstå varandra, respektera varandra och att kunna kommunicera på ett bra sätt. Social kompetens helt enkelt! Detta arbetar vi med på Livskunskapen som ligger på fredagens mentorstid.

Vi som arbetar i skolan behöver också få information så snart som möjligt om det är någon som inte känner sig trygg eller om det är någon miljö i skolan som är otrygg. Som elev kan du tala med din mentor, någon annan undervisande lärare eller någon ur elevhälsoteamet, t ex vår kurator. Som förälder kan du bidra med att fråga ditt barn om hur det är i med tryggheten och miljön i skolan och om du undrar något är du förstås alltid välkommen att ta kontakt med oss. Vi måste arbeta tillsammans för elevernas bästa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar