tisdag 6 december 2011

Betyg – vad är det som gäller?

Svensk skola är mitt uppe i en period med många reformer och bland annat kommer det att ske en hel del vad gäller betygsättning. Våra elever i nian kommer inte att beröras utan de betygsätts precis som innan med godkänt/väl godkänt/mycket väl godkänt.

Åttorna kommer till jul bli de första som får betyg enligt den nya skalan med sex nivåer A till F, där A är det högsta betyget. A till E är godkända nivåer medan F innebär att eleven inte nått kunskapskraven för det lägsta godkända betyget. Om det saknas bedömningsunderlag på grund av mycket hög frånvaro ges ett streck istället för ett betyg.

Nationella kunskapskrav finns för betygen A, C och E där man beskriver vad som krävs. För att få dessa betyg krävs att man som elev uppfyller ämnets kunskapskrav i sin helhet. För att få betyget B eller D krävs att man uppfyller det tidigare betygsstegets kunskapskrav i sin helhet samt till övervägande del även det övre. Exempelvis erhåller man D om man helt uppfyller E-kraven samt merparten av C-kraven.

I år är det endast elever i år 8 och 9 som ges betyg. Från och med hösten 2012 kommer dock elever i såväl år 6 som år 7 att ges betyg enligt den nya betygskalan.

Vill man veta mer om betyg och bedömning kan man exempelvis vända sig till sitt barns mentor eller någon annan lärare på skolan. På Skolverkets sajt finns mer utförlig information att ta del utav. Betygskriterier och kunskapskraven för de olika betygen hittar du även på Vinstagårdsskolans egen webbplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar