torsdag 22 december 2011

En riktigt God Jul

Så var höstterminen till ända och det är dags för lite välförtjänt ledighet.
Vi vill önska Er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Njut av god mat, vila och gemenskap!
Den 10 januari börjar vårterminen och då hälsar vi alla välkomna tillbaka till skolan.

Magnus och all personal vid Vinstagårdsskolan

torsdag 15 december 2011

Rektorskap och kontinuitet

När Sven-Erik nu går i pension träder jag, Magnus Johansson, in som tillförordnad rektor fr.o.m. 19 december. Jag har arbetat som biträdande rektor på Vinstagårdsskolan i snart två år och anser mig känna skolan väl.

Innan jag började här har jag hunnit med att arbeta som lärare i många år, biträdande rektor, utvecklingsansvarig på skolförvaltning och även tidigare som tf rektor/områdeschef. Med andra ord känner jag mig rätt trygg vad gäller att leda och utveckla skola.

Troligt är att mitt förordnande som tf rektor sträcker sig över vårterminen medan en sedvanlig rekryteringsprocess kommer att löpa för att hitta den som därefter kommer att bli rektor.

Under de närmsta dagarna kommer det också bli klart vem ny biträdande rektor blir under den här perioden. Ledningsgruppen i övrigt består även fortsättningsvis av Therese Hemmälin som biträdande rektor för grundsärskolan och Eva Englöf som intendent. Förutom dessa har jag givetvis dagligen ett stort stöd i all duktig personal på skolan.

Under våren kommer vi fortsätta på den inslagna vägen vad gäller skolans utveckling och jag kommer särskilt verka för två saker: Arbetsglädje och stolthet
Såväl elever som lärare och annan personal ska känna glädje över att gå till Vinstagårdsskolan på morgonen och alla ska känna stolthet över vår fina skola.

Varma hälsningar
Magnus Johansson

Rektor går i pension

Hej alla elever och föräldrar!

När jag började på skolan i augusti så skrev jag ett litet brev och presenterade mig, inte kunde jag då ana att jag redan i december skulle skriva ett nytt brev till er där jag tackar för mig.
Jag har trots den korta tiden jag varit här haft stimulerande uppgifter och försökt komma era/våra elever nära och följa deras studier på vägen till gymnasium.

Jag vill med dessa rader bara säga att jag slutar, jag går i pension, inte har något som helst att göra med Vinstagårdsskolan, som jag tycker är en väl fungerande skola. Ingen skola är ju emellertid så bra att det inte ska fortsätta att utvecklas. Jag önskar därför er alla god fortsättning på den inslagna vägen som vår arbetsplan stakat ut.

Lycka till i fortsättningen
Sven-Erik Tunerholt

Anledning att vara...

...mätt! Jösses så snyggt Rune och Gemunu hade dukat upp i skolrestaurangen idag!

Idag var det dags att avnjuta den traditionella julbuffén och kockarna hade förberett och dukat upp jättefint för skolans alla elever.

Att det var uppskattat rådde det inget tvivel om, då allas tallrikar dignade av prinskorv, skinka, köttbullar, sill, rödbetssallad och annat gott.

Anledning att vara stolt 2

Igår hade vi årets första informationsträff för elever och föräldrar som är nyfikna på vår skola. Eftersom vi hade fått önskemål om sådant möte redan i december valde vi att lägga ett tillfälle redan nu - två liknande går av stapeln i januari.

De flesta är nog fullt upptagna med julstök och förberedelser så här veckan innan jul så uppslutningen var kanske inte den bästa, men något jag onekligen är stolt över är våra elever!

På informationsträffarna har vi bett elever delta för att svara på frågor och berätta om hur de upplever sin skola. Gårdagkvällens gäng elever berättade så öppet och positivt om sin skola att man efteråt blev riktigt rörd. För mig var det dock ingen nyhet att vi har fantastiska elever här på vår skola! Riktiga kanonkids!

Anledning att vara stolt 1

Vilket fint Luciatåg vi fick avnjuta i tisdags! Stämningsfullt och med fina musikaliska prestationer av några av våra nior under ledning av musikläraren Niclas.

Resten av skolan, samt gästande elever från Björnboda och Sörgården, satt på golvet i en nedsläckt idrottshall för att lyssna till de klassiska sångerna.

Stort tack till alla engagerade!

lördag 10 december 2011

Vår skoltidning: Zoo

Under torsdagkvällens Öppet hus redovisade eleverna på AE1 och 2 sitt projektarbete, som till stor del bestått av redaktionellt arbete. Vår skoltidning på Internet, Zoo, blev knökfull av artiklar av olika slag som jag hoppas att många läser.

Nästa år är det ett annat arbetslag som jobbar medieinriktat och med att förse tidningen med artiklar. Det är dock meningen att man när som helst under året ska kunna bidra till tidningen. Är klassen med om något spännande, tränar man sig på att skriva insändare eller recensioner osv, kan man med fördel dela med sig genom att publicera sin text.

Min och andras erfarenhet är att arbete med publicistiska arbetssätt för mycket gott med sig och en av de största fördelarna är att elever skriver för en större läsekrets än "bara" läraren. Just av den anledningen brukar man anstränga sig lite extra och jobba för att få en så bra text som möjligt.

Har du inte besökt Zoo ännu, tycker jag du gör det nu!

tisdag 6 december 2011

Betyg – vad är det som gäller?

Svensk skola är mitt uppe i en period med många reformer och bland annat kommer det att ske en hel del vad gäller betygsättning. Våra elever i nian kommer inte att beröras utan de betygsätts precis som innan med godkänt/väl godkänt/mycket väl godkänt.

Åttorna kommer till jul bli de första som får betyg enligt den nya skalan med sex nivåer A till F, där A är det högsta betyget. A till E är godkända nivåer medan F innebär att eleven inte nått kunskapskraven för det lägsta godkända betyget. Om det saknas bedömningsunderlag på grund av mycket hög frånvaro ges ett streck istället för ett betyg.

Nationella kunskapskrav finns för betygen A, C och E där man beskriver vad som krävs. För att få dessa betyg krävs att man som elev uppfyller ämnets kunskapskrav i sin helhet. För att få betyget B eller D krävs att man uppfyller det tidigare betygsstegets kunskapskrav i sin helhet samt till övervägande del även det övre. Exempelvis erhåller man D om man helt uppfyller E-kraven samt merparten av C-kraven.

I år är det endast elever i år 8 och 9 som ges betyg. Från och med hösten 2012 kommer dock elever i såväl år 6 som år 7 att ges betyg enligt den nya betygskalan.

Vill man veta mer om betyg och bedömning kan man exempelvis vända sig till sitt barns mentor eller någon annan lärare på skolan. På Skolverkets sajt finns mer utförlig information att ta del utav. Betygskriterier och kunskapskraven för de olika betygen hittar du även på Vinstagårdsskolans egen webbplats.

fredag 2 december 2011

Utrymningsövning – bra resultat!

I veckan hade vi terminens andra oförberedda utrymningsövning. Då vi för en dryg månad sedan övade utrymning gick det inte alls speciellt bra. Alla var snabbt ute ur skolbyggnaden och detta fick vi beröm för av brandförman Tony som övervakade övningen. Däremot tog det nästan en halvtimme innan alla, elever som vuxna, stod där man skulle och hade rapporterats in till ansvarig.

Veckan efter besökte Tony alla klasser och pratade om hur man agerar vid brand och utrymning samt hur viktigt det är att alla tar även en övning på allvar.

När vi denna vecka på nytt lät larmet ljuda, gick det på ca en tredjedel av tiden och med nästintill fläckfritt resultat. Snyggt jobbat!