onsdag 8 december 2010

Ni kommer väl på torsdag kväll?

Som de flesta redan vet är det stor event- och redovisningskväll nu på torsdag 9/12 kl.18-20. Terminens tema, Nobel, ska redovisas och i och med detta passar vi på att bjuda in föräldrar, släkt och andra som kan vara intresserade av vår skola.

För våra elever är det förskjuten skoldag så närvaro på kvällen är obligatorisk. Givetvis hoppas vi att så många andra som möjligt också passar på att besöka oss.

Man kommer bland annat få ta del av elevernas uppfinningar och makalösa mackapärer, husmodeller, filmer, uppvisningar och en hel del annat. Det kommer även finnas möjlighet att köpa fika för den som så önskar.

Varmt välkomna!!

tisdag 7 december 2010

Vinstagårdsskolan på turné

Under två veckor har skolledning tillsammans med elever besökt en hel massa tidigareskolor i vårt upptagningsområde. Alla femmor och sexor vid Maltesholm-, Loviselund-, Vinsta-, Björnboda-, Sörgårdens och Nälstaskola har fått möjlighet att lyssna och ställa frågor om Vinstagårdsskolan och om hur det är att gå på högstadiet.

Cirka trettio av våra nuvarande elever har deltagit i informations- och marknadsföringskampanjen och alla har varit fantastiskt duktiga. Eleverna har ute på besöken blivit presenterade som skolexperter och det är precis vad de är - experter på hur det är att vara elev på Vinstagårdsskolan. Stort tack till alla våra engagerade ungdomar!

Vid besöken har vi passat på att bjuda in alla nyfikna till vår event- och projektredovisningskväll nu på torsdag. I januari bjuder vi sedan in till informationsträffar för elever och föräldrar som vill veta mer om skolan.

torsdag 2 december 2010

Dialog via bloggen

Nu har vi snart haft våra bloggar i en hel termin. Det är roligt att gå in och läsa om oss och se bilder på vad vi gör. En bra informationskanal!

Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Vi behöver se till att bloggarna blir mer enhetliga, vi ska försöka ha samma information från alla enheter och vi ska också arbeta för att informationen blir lättare för elever och föräldrar att hitta. Ibland säker man information om något särskilt och då kan det vara svårt att hitta rätt.
Så nu behöver vi hjälp av våra läsare! Hittills används inte kommentarfunktionen alls. Som rektor får jag ibland frågor om innehållet på enhetsbloggarna eller förslag på förbättringar. Men nu ber jag er att kommentera detta direkt på bloggen istället. Då kommer det till rätt person med en gång och med snabb respons kan förbättra oss snabbare. Själv har jag inte heller fått några kommentarer – vilket jag gärna skulle vilja ha! Låt bloggen möjliggöra dialog.

fredag 22 oktober 2010

Stort GRATTIS och SNYGGT JOBBAT!

I onsdags eftermiddag spelades final i Skol-DM i fotboll, pojkar år9. Efter straffläggning i finalen mellan Råsundaskolan och Vinstagårdsskolan stod vi som segrare och givetvis är vi alla superstolta över våra duktiga kämpar!

Vår fritidsledare och coach Per låter hälsa:
Det är inte hur många mål man förtjänar som avgör en match, utan det klara faktum att hur många mål man gör är det som avgör matchen!

torsdag 21 oktober 2010

Utvecklingssamtal i höstrusket

Nu har snart halva terminen gått och det känns verkligen att hösten har kommit. Kallt och ruggigt, men ännu har vi vackra färger i naturen!

Nu är det dags för oss att bjuda in till höstens utvecklingssamtal. Samtalen är en viktig del i vår verksamhet där vi planerar elevernas fortsatta studier gemensamt i trepartssamtal: elev, förälder och lärare. Samtalen ska innehålla två delar: dels en tillbakablick på det arbete som skett hittills och dels en framåtblick hur arbetet ska utvecklas för att eleverna ska kunna nå så långt som möjligt i sina studier. Vi talar om summativ bedömning (bakåtblickande) och formativ bedömning (framåtsyftande).
Vid samtalet skrivs sedan en individuell utvecklingsplan för varje elev där man kommer överens om vilka egna mål eleven ska arbeta mot. För elever som riskerar att inte nå målen i något eller några ämnen ska ett åtgärdsprogram upprättas där man planerar gemensamt för att eleven ska få det stöd som kan behövas.

Utvecklingssamtalen brukar vara väldigt positiva och i år har vi valt att lägga alla samtal på två heldagar så att alla lärare kan ha så färsk information som möjligt och ett stort fokus på att genomföra samtalen koncentrerat. Ett sätt att ytterligare förbättra samtalens kvalitet, tror vi. Eleverna få under tiden förbereda sig för det kommande projektet som i år handlar om Nobel.

torsdag 16 september 2010

Språkbloggar

För den som ännu inte upptäckt dem, kan vi tipsa om två nya medlemmar i Vinstagårdsskolans bloggfamilj. Lisa har en för sin franskundervisning och Madeleine en för sin tyska. Toppen för elever och föräldrar som behöver kontrollera läxor, planeringar och annat.

Du återfinner bloggarna länkade från varje arbetsenhetsblogg genom att välja fliken Språk.
Nedan finner du dessutom direktlänkarna:
http://vinstagardfranska.blogspot.com/
http://vinstagardtyska.blogspot.com/

onsdag 15 september 2010

Skolpolitik

Just nu står det mycket om skolan inför valet på söndag. Mycket handlar förstås om ordning och reda, disciplin och betyg.

För oss på Vinstagårdsskolan är vi just nu inne i en period av att alla våra nya elever, sexor och sjuor, ska hitta rätt hos oss. Hitta rätt bland salar och lokaler, bland lärare och andra vuxna men framför allt, att hitta rätt bland kamrater. Att komma helt ny till en skola med nya kamrater är både spännande och utmanande. Mycket energi går åt att lära känna andra, att hitta en roll och att faktiskt också bli högstadieelev. I vissa grupper går inskolningen fortare och lättare och i andra tar det längre tid. För vissa grupper behöver vi fokusera extra mycket på att få till ordning och arbetsro så här i terminsstarten.

Idag skriver Erik Cardelius i Dagens Nyheter ett inlägg om skolan som jag tycker är en bra beskrivning av skolans historia de senaste 30 åren. Hans avslutnade rader vill jag gärna citera: ”Lärande är en underbar men komplicerad process där det ibland är enkelt, ibland frustrerande och konfliktfyllt. För hur man än ser på saken vet vi att ökande klyftor, segregation och utanförskap inte är någon bra grogrund för en blomstrande skola – för alla.”

Det är precis det som vi just nu arbetar med, vi och eleverna som har kommit till oss från en mängd olika skolor.

onsdag 8 september 2010

Dags för gymnasieinformation till våra föräldrar

Nu börjar den spännande resan mot gymnasiet för årets nior .

Skolans studie- och yrkesvägledare, Anna Lang-Raud, kommer under vecka 38 att träffa föräldrarna till elever i årskurs 9 för information om gymnasievalet. För att det inte ska bli så många vid varje informationstillfälle har Anna valt att dela upp niornas föräldrar. Då är det lättare för att ställa frågor. Det finns så mycket att fråga om! Så här ser uppdelningen ut:

Måndag 20 september kl. 18.00 9A + ½ 9B (första halvan i adresslistan)

Tisdag 21 september kl. 18.00 ½ 9B + 9C

Onsdag 22 september kl. 18.00 9G + 9H

Under veckorna 37-38 kommer Anna också att ge eleverna en första information.

Efter att ha arbetat med grundskolans senare del under många år så vet jag hur mycket tankarna på framtiden brukar förändra eleverna i nian. Plötsligt blir framtiden mer verklig och betygen blir inträdesbiljetten. Eleverna växer, hittar sig själva och blir väldigt fort både mer vuxna och ansvarstagande. Det är härligt att se!

tisdag 7 september 2010

Studiedag 14/9 2010

Även om information säkerligen gått ut från mentorerna, vill vi ändå flagga för att tisdag den 14 september är en studiedag.

Detta innebär att eleverna är lediga, medan lärare och övrig personal arbetar på skolan. Just denna dag ägnas mycket tid till lärarnas individuella planeringen i de olika ämnena.

onsdag 1 september 2010

Välkomna till kvällens informationskväll


Föräldrar till nya elever på Vinstagårdsskolan är välkomna till skolan för att få information kring följande områden: matsalen, fritiden och biblioteket, föräldraföreningen och elevhälsan.

Vi kommer att ha ett rullande schema där du förflyttar dig mellan olika stationer. Vid de olika stationerna berättar personalen om sin verksamhet.

Ta del av fullständiga inbjudan här.

onsdag 25 augusti 2010

Trygghet och otrygghet i skolan

Nu i terminsstarten har flera tidningar skrivit om att vissa elever känner sig otrygga. Skolan har ett stort ansvar att arbeta för en trygg miljö för alla sina elever.

Vårt arbete kring dessa frågor finns i vår Likabehandlingsplan. Där finns förutom planen för arbete mot diskriminering och annan kränkande behandling även våra dokument med regler och rutiner, Trygghetsgruppens arbete och Kamratstödjarnas uppgifter. Alla dessa dokument ska revideras årligen i samarbete med elever, personal och föräldrar och i år har vi bestämt att detta arbete ska vara slutfört den 1 oktober.
Men trygghet ska inte bara dokumenteras i planer. Mycket av tryggheten handlar förstås om att förstå varandra, respektera varandra och att kunna kommunicera på ett bra sätt. Social kompetens helt enkelt! Detta arbetar vi med på Livskunskapen som ligger på fredagens mentorstid.

Vi som arbetar i skolan behöver också få information så snart som möjligt om det är någon som inte känner sig trygg eller om det är någon miljö i skolan som är otrygg. Som elev kan du tala med din mentor, någon annan undervisande lärare eller någon ur elevhälsoteamet, t ex vår kurator. Som förälder kan du bidra med att fråga ditt barn om hur det är i med tryggheten och miljön i skolan och om du undrar något är du förstås alltid välkommen att ta kontakt med oss. Vi måste arbeta tillsammans för elevernas bästa!

Gymnasiekurs i matematik A för elever på grundskolan

Flera grundskolor erbjuder sina elever i nian att läsa kurser på gymnasiet om de har nått målen för grundskolan. Målen för grundskolan är väl definierade i kursplaner och betygskriterier. Vissa elever i grundskolan är så duktiga att de, redan innan de slutat grundskolan, har nått högsta betyg i ett eller flera ämnen. Då erbjuder vissa grundskolor eleverna att under sin grundskoletid läsa gymnasiekurser. Det betyder att eleverna, när de kommer till gymnasiet, redan har klarat av en kurs och att de antingen kan gå vidare i ämnet, eller lägga tid på andra ämnen.

På Vinstagårdsskolan har vi under förra läsåret haft ett samarbete med Tensta gymnasium och vi har haft ca 8 elever i nian som åkt till Tensta en gång i veckan för att läsa gymnasiematte. Det har varit både spännande och utmanande för eleverna att smaka på gymnasiestudier ett år i förväg. För alla våra elever gick studierna bra – de fick alla MVG i matematik A.

Vi erbjuder eleverna i nian samma sak i år och om du som elev eller förälder är intresserad – ta kontakt med din mattelärare!

torsdag 19 augusti 2010

fredag 13 augusti 2010

Eleverna på Vinstagårdsskolan når höga resultat!

Just nu sjuder Vinstagårdsskolan av aktivitet inför terminsstarten. Lärarna arbetar med planering av terminen, med elevgrupperna och med att hitta bra strukturer för året.

Själv har jag tittat tillbaka på förra läsårets resultat och kan konstatera att Vinstagårdsskolans elever har lyckats mycket bra. Vi har i flera år legat på ett meritvärde på 222 poäng. (Meritvärdet är ett medelvärde av alla elevers slutbetyg från årskurs 9.) Det värdet har motsvarat ungefär snittet i Stockholms stad som helhet.

Men i år har vi dragit ifrån! Våra elevers meritvärde nu i våras var 231 poäng, medan snittet i Stockholms stad är 221. Snittet i stadsdelen Hässelby-Vällingby ligger på 219 poäng.
Eftersom det är elevernas resultat som är kvittot på vårt arbete är vi mycket nöjda med det jobb vi har åstadkommit tillsammans med våra elever. Det gör att vi spänner bågen extra mycket inför nästa läsår.

Nu ser vi alla fram mot ett ännu bättre år!

torsdag 12 augusti 2010

Välkommen till skolan!


Hej och varmt välkommen tillbaka till skolan! Alla våra nya elever hälsar vi givetvis extra varmt välkomna och hoppas ni ska både trivas och lära er massor.

Läsåret innebär en massa nyheter, men också en hel del som vi alla känner igen. En nyhet är den här bloggen där skolledningen skriver om sådant som känns aktuellt och angeläget. Vi hoppas att ni i och med detta tycker att informationen från skolan blir ännu bättre.

Här till höger hittar du även länkar till de olika arbetsenheternas bloggar. Här på webben ska du som elev och vårdnadshavare bland annat kunna se vad som händer och sker på skolan, läsa kalenderiet och få reda på när olika prov och inlämningar sker samt också aktivt kunna kommentera och ställa frågor.

Vi tackar för förtroendet och att ni valt vår skola!
Tillsammans ska vi göra en bra skola ännu bättre!

Karin Langlet, rektor
Magnus Johansson, bitr. rektor
Eva Englöf, intendent