torsdag 22 december 2011

En riktigt God Jul

Så var höstterminen till ända och det är dags för lite välförtjänt ledighet.
Vi vill önska Er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Njut av god mat, vila och gemenskap!
Den 10 januari börjar vårterminen och då hälsar vi alla välkomna tillbaka till skolan.

Magnus och all personal vid Vinstagårdsskolan

torsdag 15 december 2011

Rektorskap och kontinuitet

När Sven-Erik nu går i pension träder jag, Magnus Johansson, in som tillförordnad rektor fr.o.m. 19 december. Jag har arbetat som biträdande rektor på Vinstagårdsskolan i snart två år och anser mig känna skolan väl.

Innan jag började här har jag hunnit med att arbeta som lärare i många år, biträdande rektor, utvecklingsansvarig på skolförvaltning och även tidigare som tf rektor/områdeschef. Med andra ord känner jag mig rätt trygg vad gäller att leda och utveckla skola.

Troligt är att mitt förordnande som tf rektor sträcker sig över vårterminen medan en sedvanlig rekryteringsprocess kommer att löpa för att hitta den som därefter kommer att bli rektor.

Under de närmsta dagarna kommer det också bli klart vem ny biträdande rektor blir under den här perioden. Ledningsgruppen i övrigt består även fortsättningsvis av Therese Hemmälin som biträdande rektor för grundsärskolan och Eva Englöf som intendent. Förutom dessa har jag givetvis dagligen ett stort stöd i all duktig personal på skolan.

Under våren kommer vi fortsätta på den inslagna vägen vad gäller skolans utveckling och jag kommer särskilt verka för två saker: Arbetsglädje och stolthet
Såväl elever som lärare och annan personal ska känna glädje över att gå till Vinstagårdsskolan på morgonen och alla ska känna stolthet över vår fina skola.

Varma hälsningar
Magnus Johansson

Rektor går i pension

Hej alla elever och föräldrar!

När jag började på skolan i augusti så skrev jag ett litet brev och presenterade mig, inte kunde jag då ana att jag redan i december skulle skriva ett nytt brev till er där jag tackar för mig.
Jag har trots den korta tiden jag varit här haft stimulerande uppgifter och försökt komma era/våra elever nära och följa deras studier på vägen till gymnasium.

Jag vill med dessa rader bara säga att jag slutar, jag går i pension, inte har något som helst att göra med Vinstagårdsskolan, som jag tycker är en väl fungerande skola. Ingen skola är ju emellertid så bra att det inte ska fortsätta att utvecklas. Jag önskar därför er alla god fortsättning på den inslagna vägen som vår arbetsplan stakat ut.

Lycka till i fortsättningen
Sven-Erik Tunerholt

Anledning att vara...

...mätt! Jösses så snyggt Rune och Gemunu hade dukat upp i skolrestaurangen idag!

Idag var det dags att avnjuta den traditionella julbuffén och kockarna hade förberett och dukat upp jättefint för skolans alla elever.

Att det var uppskattat rådde det inget tvivel om, då allas tallrikar dignade av prinskorv, skinka, köttbullar, sill, rödbetssallad och annat gott.

Anledning att vara stolt 2

Igår hade vi årets första informationsträff för elever och föräldrar som är nyfikna på vår skola. Eftersom vi hade fått önskemål om sådant möte redan i december valde vi att lägga ett tillfälle redan nu - två liknande går av stapeln i januari.

De flesta är nog fullt upptagna med julstök och förberedelser så här veckan innan jul så uppslutningen var kanske inte den bästa, men något jag onekligen är stolt över är våra elever!

På informationsträffarna har vi bett elever delta för att svara på frågor och berätta om hur de upplever sin skola. Gårdagkvällens gäng elever berättade så öppet och positivt om sin skola att man efteråt blev riktigt rörd. För mig var det dock ingen nyhet att vi har fantastiska elever här på vår skola! Riktiga kanonkids!

Anledning att vara stolt 1

Vilket fint Luciatåg vi fick avnjuta i tisdags! Stämningsfullt och med fina musikaliska prestationer av några av våra nior under ledning av musikläraren Niclas.

Resten av skolan, samt gästande elever från Björnboda och Sörgården, satt på golvet i en nedsläckt idrottshall för att lyssna till de klassiska sångerna.

Stort tack till alla engagerade!

lördag 10 december 2011

Vår skoltidning: Zoo

Under torsdagkvällens Öppet hus redovisade eleverna på AE1 och 2 sitt projektarbete, som till stor del bestått av redaktionellt arbete. Vår skoltidning på Internet, Zoo, blev knökfull av artiklar av olika slag som jag hoppas att många läser.

Nästa år är det ett annat arbetslag som jobbar medieinriktat och med att förse tidningen med artiklar. Det är dock meningen att man när som helst under året ska kunna bidra till tidningen. Är klassen med om något spännande, tränar man sig på att skriva insändare eller recensioner osv, kan man med fördel dela med sig genom att publicera sin text.

Min och andras erfarenhet är att arbete med publicistiska arbetssätt för mycket gott med sig och en av de största fördelarna är att elever skriver för en större läsekrets än "bara" läraren. Just av den anledningen brukar man anstränga sig lite extra och jobba för att få en så bra text som möjligt.

Har du inte besökt Zoo ännu, tycker jag du gör det nu!

tisdag 6 december 2011

Betyg – vad är det som gäller?

Svensk skola är mitt uppe i en period med många reformer och bland annat kommer det att ske en hel del vad gäller betygsättning. Våra elever i nian kommer inte att beröras utan de betygsätts precis som innan med godkänt/väl godkänt/mycket väl godkänt.

Åttorna kommer till jul bli de första som får betyg enligt den nya skalan med sex nivåer A till F, där A är det högsta betyget. A till E är godkända nivåer medan F innebär att eleven inte nått kunskapskraven för det lägsta godkända betyget. Om det saknas bedömningsunderlag på grund av mycket hög frånvaro ges ett streck istället för ett betyg.

Nationella kunskapskrav finns för betygen A, C och E där man beskriver vad som krävs. För att få dessa betyg krävs att man som elev uppfyller ämnets kunskapskrav i sin helhet. För att få betyget B eller D krävs att man uppfyller det tidigare betygsstegets kunskapskrav i sin helhet samt till övervägande del även det övre. Exempelvis erhåller man D om man helt uppfyller E-kraven samt merparten av C-kraven.

I år är det endast elever i år 8 och 9 som ges betyg. Från och med hösten 2012 kommer dock elever i såväl år 6 som år 7 att ges betyg enligt den nya betygskalan.

Vill man veta mer om betyg och bedömning kan man exempelvis vända sig till sitt barns mentor eller någon annan lärare på skolan. På Skolverkets sajt finns mer utförlig information att ta del utav. Betygskriterier och kunskapskraven för de olika betygen hittar du även på Vinstagårdsskolans egen webbplats.

fredag 2 december 2011

Utrymningsövning – bra resultat!

I veckan hade vi terminens andra oförberedda utrymningsövning. Då vi för en dryg månad sedan övade utrymning gick det inte alls speciellt bra. Alla var snabbt ute ur skolbyggnaden och detta fick vi beröm för av brandförman Tony som övervakade övningen. Däremot tog det nästan en halvtimme innan alla, elever som vuxna, stod där man skulle och hade rapporterats in till ansvarig.

Veckan efter besökte Tony alla klasser och pratade om hur man agerar vid brand och utrymning samt hur viktigt det är att alla tar även en övning på allvar.

När vi denna vecka på nytt lät larmet ljuda, gick det på ca en tredjedel av tiden och med nästintill fläckfritt resultat. Snyggt jobbat!

tisdag 29 november 2011

Snygga skoltröjor mm

Nu kan man beställa snygga skoltröjor (samt luvjackor och byxor) av olika modeller och i olika färger. Den som är intresserad säger till vår fritidsledare Per för att få personlig inloggning till webbutiken. Där kan man som vårdnadshavare sedan beställa de produkter man önskar.

Vill man titta på exempelplagg eller pröva olika storlekar kan man göra detta hos Per.
OBS Sista beställningsdag är 9 december!

Välj oss - Informationsmaterial november


När niorna varje vår lämnar oss är det så klart med lite sorg i hjärtat för oss, samtidigt som det är härligt att se hur eleverna då tar nästa steg ut mot vuxenlivet. Vid det laget har många växt ur grundskolan och längtar efter gymnasiets utmaningar.

För oss är det då också viktigt med påfyllnad av nya elever i år 6 och 7. I år skickar vi under tre vintermånader ut information till elever och deras vårdnadshavare i området samt bjuder in till olika informationstillfällen.

Novembers utskick kan du läsa och ta del av här:



måndag 28 november 2011

Personalpresentation: Therese - specialpedagog & bitr rektor

Therese är sedan augusti ny på skolan och har delad tjänst där 50% är specialpedagog på grundskolan och 50% är biträdande rektor på vår grundsärskola:

Hej!

Mitt namn är Therese Hemmälin och jag är specialpedagog i grunden och också ny skolledare på Vinstagårdsskolan. Jag har ansvar för Vinstagårdsskolans grundsärskola. I grundsärskolan går just nu 19 elever. Grundsärskolan läser enligt LGRS11 och kursplanen omfattar fem ämnesområden; kommunikation, motorik, verklighetsuppfattning, vardagsaktiviteter och estetisk verksamhet. Grundsärskolan är obligatorisk liksom grundskolan. Till höstterminen 2011 flyttade Nockebyhovs särskola in hos oss i Vinstagårdsskolan. Detta fick till följd att Vinstagårdsskolans grundsärskola växte och eleverna i grundsärskolan är nu fördelade på två plan i skolan. På nedre plan är lokalerna specialanpassade för elever med flerfunktionshinder och på övre plan är grundsärskolan placerad i den ”gamla studion”.

Flera av eleverna i grundsärskolan är under vissa delar av sin skoldag integrerade med grundskolan, ett exempel är att vi ses varje dag i matsalen! Flera av våra elever gillar också att ta sin rast ute i skolans gemensamma utrymmen! Många gillar att spela pingis, utmana oss gärna för en match!

Jag arbetar också som övergripande specialpedagog riktad mot grundskolan. Jag handleder arbetslag, enskilda lärare, sitter med i skolans elevhälsoteam och vid behov håller jag i externa kontakter såsom vid psykolog- och logopedutredningar, BUP och socialtjänst. Jag är i vissa fall även med vid utvecklingssamtal och vid utarbetande av IUP och åtgärdsprogram.

Vi ses!
Therese

söndag 27 november 2011

Nu finns vi på Facebook



Det är på Facebook det händer, får man hela tiden höra och då ska väl givetvis även Vinstagårdsskolan finnas där!

Logga in och följ oss. Det kommer hända saker på sidan minst några gånger i veckan och för att få lite snurr på det hela hoppas jag att många är med och interagerar och bidrar.

Här kommer en liten utmaning:
När 500 personer ”gillar” oss på Facebook så ordnar vi en överraskning för skolans elever.
Hur snabbt kommer det att gå?

Där ser du också inbjudan till vårt Öppna hus – skriv gärna om du kommer.
Adress: www.facebook.com/vinstagardsskolan


lördag 26 november 2011

Föräldrar sökes!


Härom kvällen satt jag på månadsmöte med Vinstagårdsskolans Föräldraförening och det har numera blivit en tradition att föreningen bokstavligen bullar upp under våra Öppna hus. Nu närmast gäller det den 8:e december.

Föreningen behöver dock hjälp av andra föräldrar med barn på skolan och det du skulle kunna ställa upp med är t.ex. att:

- Baka och ta med till caféet
- Under en period av kvällen stå i caféet för att sälja fika
- Under en period av kvällen stå i garderoben

Kvällens intäkter går oavkortat tillbaka till eleverna på skolan och i regel till sådant som sätter lite extra guldkant på skolvardagen.

Kan du tänka dig att på något vis ställa upp tar du enklast kontakt med Föräldraföreningen via deras e-post: ffvinstagardsskolan@hotmail.com

fredag 25 november 2011

Öppet hus 8:e december


Nu väntar två spännande projektveckor för skolans alla elever. Det kommer vara tre parallella projekt där varje våningsplan har en egen projektrubrik. Under kommande veckor får vi säkert tillfälle att återkomma med rapporter om hur det går.

Det ingen får missa är att det på kvällen den 8:e december är stort Öppet hus med projektredovisningar mellan kl. 18-20. För skolans elever är det obligatorisk skoltid och vi hälsar familj och andra nära och kära varmt välkomna. Fika kommer också att serveras, så ta gärna med en slant.

Särskilt välkomna ska alla elever i år 5 och 6 i vårt närområde vara och givetvis även deras föräldrar. Genom att besöka oss på vårt Öppet hus får ni säkert en god bild av skolan och alla våra kreativa elever.

Du kommer väl?

onsdag 23 november 2011

Har väl inte missat läxhjälpen?


Ibland kan det vara svårt att få arbetsro och hjälp med läxorna där hemma. Ibland är det livliga småsyskon som stör och andra gånger är det kanske svårt med självdisciplinen då exempelvis TV och nätet lockar.

I alla klassrum finns tiderna för läxläsning anslagna, men det kan vara bra att ni även hemma känner till denna möjlighet. Vår fritidsledare Per har öppet i skolbiblioteket två gånger i veckan för de som önskar göra sina läxor i direkt anslutning till skoldagen.

Måndag 15.00 – 16.15
Tisdag 14.30 – 16.00

(Utöver detta finns även en särskild tid för omprov, torsdagar mellan 15.00 – 16.00 i Gradinsalen. Men denna blir aktuellt först efter överenskommelse med ämnesläraren.)


söndag 20 november 2011

Föräldrainlogg till Stockholms Skolwebb

”Hur blir det med föräldrainlogg till Skolwebben egentligen? ” Frågan dök upp på AE5-6:s föräldraråd i veckan och det är säkert fler som undrar.

För den som läst vår verksamhetsplan för 11/12 är det ingen nyhet att vi ska sjösätta föräldrainloggning under detta läsår. Anledningen till att detta dröjt är enkel. Under vintern kommer den hittills största förändringen av hela plattformen att genomföras och detta kommer att beröra både utseendet och flera funktioner. Jag har själv jobbat med Skolwebben i sex år, dvs redan innan den togs i bruk här i Stockholm, och jag välkomnar det nya betydligt trevligare gränssnittet och den ökade användarvänligheten.

Att lansera en webblösning för att någon månad senare introducera en delvis ny känns rätt korkat och vi har också fått rådet, av ansvariga för Skolwebben, att i detta läge avvakta lite grann. Vi hoppas kunna öppna upp för er vårdnadshavare någon gång månadsskiftet januari/februari – under förutsättning att leverantören håller sin tidsplan.

För att komma in i Skolwebben kommer du att behöva e-legitimation, men väl inne i systemet har du sedan tillgång till ditt barns frånvaro, individuella utvecklingsplaner och en del annat matnyttigt samtidigt som du enkelt kan nå ditt barns olika lärare. Just nu håller en handfull skolor i staden på att utvärdera sms-/epostnotifiering vid barnets olovliga frånvaro. Ännu en tjänst som kommer inom kort.

Vi håller er uppdaterade då det är dags att logga in!

måndag 29 augusti 2011

Trivsel och arbetsro - regler och konsekvenser


Naturligtvis är det viktigt att alla känner sig trygga på skolan och att de rätt självklara trivselreglerna efterlevs. Att ge sig själv och andra arbetsro handlar om respekt och omtanke. Under förra veckan diskuterade alla klasser reglerna och hade möjlighet att komma med synpunkter.

Ordningsreglerna hittar du på skolans webbplats. Där finner du också vår konsekvenstrappa - det vill säga vad som händer då regler inte respekteras och man missköter sig i skolan?!

söndag 28 augusti 2011

Glöm inte föräldramötet!



Nu på onsdag 31 augusti är det föräldramöten för samtliga klasser på grundskolan mellan 18-20. Inbjudan ska ha gått hem till alla med den sedvanliga lilla bunten med dokument som ska fyllas i inför varje läsår.

Skolledningen finns på plats i entréhallen från 17.30 för den som vill byta några ord eller bara se vilka vi är.

Välkomna!

Läs mer om en än bättre skola!


Så har vi dragit igång ett nytt läsår och vi hälsar många nya elever och föräldrar extra välkomna till oss. Tillsammans ska vi se till att Vinstagårdsskolan kommer bli den absolut bästa tänkbara skolan för just ditt barn!

På vår webbplats finns nu uppdaterad information om våra prioriteringar det stundande läsåret. Mycket känns säkert igen, medan annat förhoppningsvis är positiva nyheter. Under det gångna året har skolledning tillsammans med personal processat fram vad som är Vinstagårdsskolans själ och vad vi kommer arbeta för att förädla ytterligare.
Du hittar våra mål och åtaganden här och klickar dig sedan vidare via länkarna.

Välkommen till en än bättre skola!

torsdag 4 augusti 2011

Nya sjuor hösten 2011

Inför nästa läsår får vi ett stort antal nya elever till sjuan och vi har organiserat med fyra klasser. Även om vi i våras lagt ner mycket arbete på att få bra överlämningar från skolorna därifrån eleverna kommer, så visar det sig ofta att en hel del kan utelämnas. Vår strävan är alltid att få så väl fungerande och jämna klasser som möjligt. Det handlar bland annat om att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö, att man ska ha bra kamrater kring sig samt att lärarna ska ha ungefär lika stora pedagogiska utmaningar i alla klasser.

Rent konkret innebär detta att vi innan sommaren inte kommer att dela in vare sig nya eller nuvarande elever som ska börja i år sju i några klasser. Istället kommer alla elever i år 7 ha lektioner och aktiviteter i olika konstellationer under den första skolveckan i augusti. Därefter skapar lärarna, utifrån det man sett och lärt sig om eleverna under veckan, klasser som man tror ska fungera. I detta arbete ingår även skolans elevhälsoteam, skolledning samt att vi tar hänsyn till det avlämnande pedagoger tagit upp med oss.

Vi ska absolut göra vårt allra bästa för att ingen ska hamna fel och då innefattar det även att man ska känna att man har med sig en eller flera kamrater i den nya klassen.

måndag 20 juni 2011

Ny rektor för Vinstagårdsskolan


Hej Hem!

Jag som skriver till er heter Sven-Erik Tunerholt och kommer till hösten att vara rektor på Vinstagårdsskolan.

Jag har under mitt yrkesliv arbetat på flera skolor i Stockholm. Jag började på Spånga gymnasium, fortsatte till Bredängsskolan men längst har jag arbetat på Högalidsskolan där jag varit rektor de senaste 20 åren.

Jag är utbildad ämneslärare i historia och religionskunskap men har även läst samhällskunskap, konstvetenskap, kulturgeografi och lite företags-ekonomi.

Under en tid så bodde jag med min familj i Kälvesta så jag har ganska god lokalkännedom även om jag flyttade ifrån området på 80-talet. Det ska bli spännande att återkomma till mina gamla trakter. Lika spännande som jag tycker att det ska bli att starta på ny skola, möta nya människor och nya utmaningar.

På Stockholms väg till världsklass blir det min uppgift att tillsammans med personal, elever och föräldrar se till att Vinstagård blir en av de bästa skolorna i stan.

Vi ses!
Sven-Erik Tunerholt

tisdag 7 juni 2011

Avslutning och avslutningsfest

Detaljerna kring skolavslutningen har säkerligen redan mentorer och arbetslag informerat om, men för den som missat:

Fredag den 10 juni kl.9:30 ses vi i idrottshallen för underhållning, tal av rektor och olika premieringar. Efteråt samlas eleverna på respektive enhet för att önska varandra glad sommar samt betygsutdelning. Skoldagen beräknas vara slut ca 11:00.

Stort tack till alla föräldrar som anmält intresse för att ställa upp på niornas avslutningsfest nu på torsdag. Ett tag såg det så magert ut att festen riskerade att behöva ställas in, men nu har det rasslat till och det finns tillräckligt med frivilliga! Stort tack än en gång!

tisdag 17 maj 2011

Rekrytering av ny rektor till skolan

Inför läsårsstarten 2011 kommer Vinstagårdsskolan att få en ny rektor. Jag kommer att gå vidare till en annan skola och rekrytering efter min efterträdare har redan påbörjats.

Från och med sommaren kommer Kerstin Wretborn, en mycket erfaren rektor, att vara tillförordnad rektor på skolan tills rekrytering av efterträdare är klar. Det betyder att hon finns på plats och tar de beslut som behöver tas, givetvis i samråd med övriga skolledningen.

Magnus Johansson, biträdande rektor och Eva Englöf, skolintendent stannar förstås kvar på skolan och borgar för god kontinuitet. Det pedagogiska arbetet som i stor utsträckning kretsar kring nya läroplanen och skolans inriktning mot entreprenöriellt lärande driver Magnus vidare. Han har ju bred erfarenhet från det området.

Så här ser annonsen ut för tjänsten:

Rektor till Vinstagårdsskolan

Stockholms stad är en av Sveriges största arbetsgivare. Stockholm kommer att växa till en miljonstad till år 2030. Det ställer höga krav på oss som arbetar i Stockholms stad att bli ännu bättre. Därför behöver vi dig som vill utveckla verksamheten för stockholmarna och ett Stockholm i världsklass. Stockholms stad erbjuder spännande och utmanande arbeten med ett öppet arbetsklimat som präglas av respekt för allas lika värde.

Vinstagårdsskolan ligger i västra delen av Stockholms stad och har närmare 400 elever i årskurs 6-9. Förutom grundskola rymmer även skolan en träningsskoleverksamhet.
Den pedagogiska personalen är organiserad i fyra självständiga arbetslag och vid skolan finns även ett elevhälsoteam bestående av specialpedagog, kurator, skolsköterska samt studie- och yrkesvägledare. Skolledningen består av rektor, biträdande rektor, intendent samt en halvtid biträdande rektor särskilt riktad mot träningsskolan.
Skolan har under sin tioåriga historia aktivt arbetat med att utveckla ett projektinriktat arbetssätt och strävat efter närhet mellan elever och personal. Idag bygger vi vidare på dessa tankar genom att medvetet utveckla entreprenörskapet i lärandet och i hela vår organisation.

Skolans hemsida
Arbetsuppgifter:
Rektor på skolan ska kunna
• Utveckla visioner och tydliga mål för verksamheten i dialog med medarbetarna
• Fatta beslut utan onödiga dröjsmål samt ta ansvar för beslutens kvalitet och konsekvenser
• Koncentrera sig på ledaruppgiften och ge tydliga uppdrag

Rektor ska även
• Se till att enheten arbetar mot gemensamma mål under stimulerande samverkansformer
• Involvera medarbetarna i förändrings- och utvecklingsarbete och vara lyhörd för idéer och förslag
• Kunna hantera ett pressat arbetsläge
• Ansvara för att verksamheten kontinuerligt följs upp och utvärderas
Kvalifikationer:
Skolan önskar en lyhörd och strukturerad rektor. Sökanden bör vara en entusiastisk och en god ledare för en engagerad personalgrupp. Du bör även vara en pedagogisk visionär med ett lösningsfokuserat arbetssätt. Kännedom om särskola är viktig.

Sökanden ska ha högskoleutbildning med pedagogisk inriktning samt ha dokumenterad pedagogisk ledningserfarenhet från år 6-9. Den statliga rektorsutbildningen är meriterande.

Karin Langlet slutar som rektor på Vinstagårdsskolan

Jag har varit snart tre år på skolan och det har varit arbetsamma och lärorika år. Jag kom till en skola i september 2008 som var olik många av de skolor jag sett tidigare.

Jag kom till en skola som har en klart uttalad pedagogisk idé om att arbeta ämnesövergripande i projektform. En skola med många små skolor i den stora vilket medför stor trygghet för eleverna. Jag kom till en skola med engagerade lärare som aktivt sökt sig till Vinstagård för att få arbeta i projektform.

Tyvärr kom jag också till en skola med en negativ budget och med en organisation som inte var förenlig med stadens krav på resursanvändning. Så det har varit tuffa år. Både för personalen men också för de elever som varit tvungna att byta lärare under sin högstadietid. Det som har skett är att jag successivt har förändrat antalet i eleverna i klasserna från 15 till mellan 25 och 30. Jag har fått skolans lokaler ombyggda så att de större elevgrupperna har fått rymliga och bekväma klassrum. Men jag har också varit tvungen att minska personalgruppen på skolan vilket förstås har varit olyckligt för oss alla.

När det gäller den pedagogik som har varit skolans kännetecken och som har sitt ursprung i Läroplanen 1994, så har jag, tillsammans med personalen, värnat om skolans pedagogiska idé men anpassat den efter den läroplan som nu ska sjösättas, Läroplan 2011. I Lgr 11 står det mycket om det entreprenöriella lärandet och entreprenörskap och detta kommer att bli den naturliga fortsättningen på det projektinriktade arbetssättet.

Med några tuffa år bakom sig ser nu Vinstagårdsskolan fram mot en spännande framtid. Många idéer om hur arbetet på skolan ska ske i enlighet med skolans ursprungliga tanke anpassat till nya läroplanen. En förändrad organisation som från och med läsåret 2011-12 ska få vara stabil utan annat än smärre förändringar. Jag tror aldrig att jag kommer att få verka i en så spännande skola igen, med så fina lokaler, så god skolmat och framför allt härliga elever.

Jag önskar Vinstagårdsskolan all lycka till i framtiden och tror att skolan kommer att bli en klart lysande stjärna bland grundskolorna i Stockholms stad!

Välkomna till Öppet Hus

Så var det åter dags att bjuda in till Öppet hus/Projektredovisning.
Nedan ser ni kvällens program. Varmt välkomna!

Hjälp oss göra avslutningsfesten till något alldeles extra



Vi behöver fler föräldrar till barn i år 9, som vill vara med och hjälpa till med denna efterlängtade fest.
Torsdag den 9 juni går avslutningsfesten av stapeln. Fler föräldrar behövs både dagtid och kvällstid för att ihop med personal och föräldraförening arrangera det hela.

Har du möjlighet att ställa upp ber vi dig att så snart som möjligt anmäla detta till vår fritidsledare Per Frölander på 08-50805612 alternativt per.frolander@stockholm.se

tisdag 3 maj 2011

NO-gnugg för år 9

Eleverna i år 9 har informerats och berörda mentorer har också haft i uppdrag att skicka information till elevernas vårdnadshavare. För säkerhets skull läggs erbjudandet ut även här på bloggen:

tisdag 22 mars 2011

Hur blir det med de långa arbetspassen till hösten?

Som ni vet har vi under året provat oss fram med att ha långa sammanhängande arbetspass i de teoretiska ämnena under läsåret. Anledningen var att vi året innan hade ett mycket dåligt schema både för elever och för personal, så vi ville verkligen göra något åt det. Eleverna har det här läsåret haft sina teoretiska ämnen en gång i veckan vilket har varit nytt för oss alla. Efter jul gjordes en utvärdering och resultatet var verkligen blandat. Vissa tycker det har varit bra och andra tycker att det inte alls har fungerat. Det har varit olika i olika klasser och i olika ämnen.
Så hur gör vi då till hösten? Vi kommer inte att ha långa arbetspass som princip för hela skolan, däremot kommer de lärare som önskar att få längre pass, kanske två tillfällen per ämne och vecka. Det är förstås elevernas och lärarnas åsikter som kommer vara helt avgörande inför höstens schemaläggning och vi tror att flexibilitet gentemot lärares och elevers önskemål är den bästa vägen för framgångsrika studier!

Ansökningar till skolan

Just nu pågår vår mest intensiva ansökningsperiod. Vi har, glädjande nog, många som söker till skolan och vår målsättning att vi ska bibehålla vår skolas storlek eller kanske till och med växa lite, ser ut att införlivas.
Vi kommer att starta med sexor även till hösten. Det känns väldigt roligt eftersom vi verkligen tror att det är bra att byta skola inför sexan och ha fyra år på sig innan de viktiga slutbetygen sätts. Vi ser att de två år vi har haft elever i årskurs 6 har förbättrat skolans klimat och elevernas sammansättning åldersmässigt. Kul!
Vi kommer också få många nya sjuor och de kommer från många olika skolor. De allra flesta bor förstås i vårt närområde, men vi ser också att elever aktivt väljer en längre resväg för att få komma hit. Så snart eleverna har tackat ja på vårt erbjudande om plats så tar vårt arbete vid med att göra bra grupper av eleverna. För att göra det samarbetar vi förstås med de skolor som eleverna kommer ifrån.

tisdag 8 mars 2011

Elevhälsovården på skolan

Som vi tidigare berättat så välkomnar vi ny personal i skolans elevhälsoteam. Vår nya skolsköterska Helen Shojaei Lund kommer att börja hos oss i mitten av maj. Både vi och Helen önskar förstås att hon kunde komma tidigare men på grund av uppsägningstid så blir det inte förrän i maj. Under tiden kommer v att ha en vikarierande skolsköterska hos oss som heter Annelie von Hedenberg. Hon kommer att vara på vår skolsköterskemottagning flera dagar i veckan och hon kommer att genomföra hälsokontroller med våra åttor.

Vi får också en ny skolkurator, Nicki Jozsa. Hon kommer redan den 14 mars och kommer att gå dubbelt med vår nuvarande kurator innan hon slutar. Nicki har tidigare erfarenhet från att ha arbetat på högstadiet och ser fram mot att komma till oss. Vi hälsar henne välkommen!

fredag 4 mars 2011

Utfall av utvärdering av långa pass

Flera av frågat efter resultatet av den i januari urförda utvärderingen gällande långa arbetspassen Här nedan ser ni en del av svaren. Många enkätfrågor var av essätyp men här nedanför ser man hur lärare och elever svarat på två flervalsfrågor – dels om inställning till långpass efter att nu testat ett halvår och dels lärarnas förmåga att variera dessa.

Vissa schemaändringar har gjorts utifrån elevers och lärares synpunkter. Ett helt nytt schema har aldrig utlovats men vissa justeringar har gjorts där lärarna tillsammans med skolledning haft dialog och tillsammans sett möjligheter. Med vissa arbetslag kommer diskussionen att fortsätta ytterligare. Strävan är naturligtvis alltid att göra allt så bra som möjligt.

Aktuella scheman för klasserna hittar man på respektive enhetsblogg (Se länkarna till höger). Särskild flik för detta finns på varje blogg där man enkelt kan se och skriva ut schema.


tisdag 15 februari 2011

Vi hälsar ny personal välkommen

Sedan höstterminens slut har vi haft en del förändringar i personalgruppen på skolan. Dels har vi två lärare som under vårterminen är föräldralediga dels har vi två lärare som har valt att gå vidare till nya utmaningar.

De föräldralediga är Eric och Carina. Eric arbetade halvtid i höstas och var då mentor i 7A och hade SO i både 7A och 7B. Nu har Fredrik N, mentor i 7B, tagit över SO-undervisningen i båda klasserna. Fredrik känner klasserna väl sedan tidigare eftersom han under hösten var deras lärare i svenska. Svenskan i samma klasser kommer att övertas av Ajantha. Ajantha är en mycket omtyckt lärare som arbetat länge på skolan, men som är tjänstledig för studier under det här läsåret. Som tur är har Ajanthas studier gått att kombinera med undervisningen i sjuorna och tanken är att hon ska följa klasserna vidare till åttan när hon kommer tillbaka från sina studier.
Carinas tjänst har vi haft en del problem med att tillsätta, men äntligen har vi hittat en stadig och hållbar lösning. Efter sportlovet kommer Victoria att börja hos oss och kommer förutom att vara mentor i 7D även undervisa i svenska i samma klass samt ha tid i Studion efter Carina.

En lärare som valt att lämna skolan är Lisa, lärare i franska och mentor i 7A. Lisa kommer att fortsätta sin lärargärning i Botkyrka och i hennes ställe har Karolina kommit. Karolina är alltså vår fransklärare, mentor i 7A och har, även hon, undervisning i Studion.

Den andra läraren som slutar hos oss är Laurent, vår lärare i trä- och metallslöjd. Hans efterträdare blir David, som idag arbetar på Maltesholmsskolan, men som har sökt sig till oss för att få undervisa äldre elever. David har förstås uppsägningstid på sin tidigare skola och vi kommer att behöva vikarie under en övergångstid, men vi ser mycket fram emot att David ska komma. David blir också en av mentorerna i 7D.

Vi kommer också att få ny skolsköterska och ny skolkurator. Vår nya skolsköterska heter Helen och trots att hon arbetar deltid kommer hon att kunna vara här flera dagar i veckan, vilket är mycket bra för eleverna.
Tjänsten som skolkurator håller vi precis på att tillsätta och vi återkommer när vi kan presentera denna person.

Bibliotekstjänsten är tråkigt nog fortfarande vakant. Vi har kontakt med utbildningsförvaltningen för att få möjlighet att hitta en ny person till vårt bibliotek och hoppas att det inte ska dröja för länge. Tills vi har någon på tjänsten används biblioteket av lärare som går dit med sina klasser.

Detta blev en lång informationspunkt, men viktig för att ni ska veta hur personalsituationen ser ut. När det gäller kortare frånvaro och sjukfrånvaro hos personalen har vi principen att ersätta alla med vikarie från första dagen. Därför har vi en del vikarier inne på kortare uppdrag. Eftersom vi är en arbetsplats med många anställda så blir det periodvis flera sjuka samtidigt.

Slutligen vill vi från skolans ledning skicka med de som lämnar oss ett stort lycka till och samtidigt hälsa de nya krafterna varmt välkomna till oss!

onsdag 26 januari 2011

Förenklad veckoinformation på bloggarna

I höstas drog vi igång och blev en bloggande skola. Ett visst ramverk fanns klart redan inledningsvis men det var också lite upp till varje arbetslag att hitta en form och ett anslag som passade just dem.
Under förra terminen har vi lärt oss en massa och också fått en del feedback från elever och föräldrar – det tackar vi för! En sak man haft åsikter om är att det inte alltid är enkelt att hitta den information mad söker om läxor, prov och inlämningar. Detta har vi tagit till oss och inför nu lite nya rutiner.

Några arbetslag kommer att ha veckobrev som man lätt ska finna direkt då man surfar in på bloggen, medan några andra kommer att använda kalenderfunktionen i högerkolumnen mer frekvent. Redan nu kan man hitta bland annat matsedel, läsårstider, friluftsdagar och prov i denna fiffiga lilla kalender.

Hör av er! Vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra. Är det väsentlig information som är svår att hitta på någon AE-blogg? Skriv och berätta så ser vi vad vi kan göra!

måndag 24 januari 2011

Vårens projekt


Efter höstens lyckade event- och redovisningskväll är vi alla givetvis entusiastiska inför vårens stundande projekt. Vi har redan nu bestämt att projektveckorna kommer att ligga under vecka 19 och 20 i mitten av maj.

I höstas var terminens tema ”Innovation” och projektrubriken ”Nobel”. Den kompetens som extra skulle tränas och stimuleras hos eleverna var ”kreativitet”.

Vårens tema och projekt har namnet ”Här står vi!” och kompetensen vi särskilt arbetar med är ”samarbete”. Tanken med det rätt öppna projektnamnet är att lämna stor frihet till varje arbetslag och också bjuda in eleverna att kunna vara delaktiga i att påverka dess innehåll. Man kan exempelvis välja att jobba med gemenskapen i klassen eller på enheten, olika livskunskapsrelaterade frågor, arbeta om vårt närområde, dvs Vinsta, eller om olika delar av Västerort. Vart de olika lagen landar ska bli oerhört spännande att se och vi har givetvis en spännande eventkväll att se fram emot den 19/5. Planera in det datumet i din kalender redan nu.

torsdag 20 januari 2011

Utvärdering av de långa passen


Som bekant genomförde vi en förändring inför läsåret 10/11 vad gäller schemaläggning, där de flesta av skolans ämnen lästes i längre arbetspass. Tanken och syftet med detta var att göra skolveckan mindre upphackad och låta pedagoger och elever få chans att jobba med helheter och jobba klart med det man håller på med.

Redan då vi gick in i det nya beslutade vi att efter ett halvår utvärdera förändringen och verkligen syna vad som upplevts som positivt och negativt. Samtliga lärare och elever skulle innan jul genomföra en rätt omfattande enkät för att ge en bred bild av detta. Dessvärre hade inte alla gjort detta inom utsatt tid så den gångna veckan har nu de sista getts möjlighet att besvara enkäten.

Vi kommer grundligt att analysera svaren och se hur väl lärarnas och elevernas uppfattningar överensstämmer. När vi haft möjlighet att sammanställa resultatet kommer vi även att redovisa en sammanfattning här på bloggen för de som är nyfikna.

Som nyfiken skolledare har jag givetvis redan tidigt varit inne i databasen och skapat mig en första bild och kan bara konstatera att man tycker väldigt olika – både elever och lärare.

Kan vi på ett enkelt sätt korrigera detaljer redan under innevarande läsår gör vi givetvis detta. Detta kan handla om justeringar för en enskild klass eller i ett enskilt ämne. Det blir alltså inte ett helt nytt schema vilket oroat vissa. Så klart vill vi göra det absolut bästa tänkbara för alla våra elever!

onsdag 19 januari 2011

Öppet hus och föräldramöten


Naturligtvis vill vi att fler elever söker till vår fina skola. Därför har vi i år också satsat på att informera elever och föräldrar med barn i år 5 och 6 på våra grannskolor ordentligt och på många olika vis.

Ca en gång i månaden skickar vi hem ett informationsbrev till vårdnadshavare med barn i år 5 och 6. Vi har även sänt ut en informationsbroschyr som berättar mer om oss.

Redan i november var vi tillsammans med elever ut till våra sex tidigareskolor i området och mötte klasserna. De yngre eleverna bubblade med frågeställningar och våra medföljande elever var fantastiskt duktiga på ge raka och ärliga svar.

Denna vecka är Vinstagårds skolledning ute på en föräldramötesturné enligt följande:
Tisdag: Nälstaskolan 17-18.30/Vinstaskolan 19-20:30
Onsdag: Björnboda/Sörgården 17-18:30
Torsdag: Loviselund 17-18:30/Maltesholm 19-20:30

Ute på respektive skola får man som förälder chans att ställa de frågor som man har inför skolvalet och om oss som alternativ.

Redan nästa vecka bjuder vi också in till Öppet hus där man som nyfiken förälder och elev kan välja mellan tisdag och onsdag för att besöka oss. Tid båda kvällarna är 18-19:30. Här kommer elever och lärare från främst AE3 och 4 att ta hand om gästerna, presentera och visa upp skolan samt besvara frågor. Med på kvällen är även elevhälsan och skolledningen.

Senast 15 februari ska man ha sökt skola inför hösten.

tisdag 18 januari 2011

God fortsättning på det nya året


Tiden före och efter storhelgerna har varit väldigt hektiskt för oss och vi kan bara beklaga att vår aktivitet här på bloggen varit låg. Men nu drar vi igång igen och vill givetvis först av allt önska alla en riktigt god fortsättning på det nya året!